english
תרגול מערכת התנועה ותחזוקת גוף בריאה

מערכת התנועה כוללת את עצמות השלד, סחוסים ומפרקים, שרירים ורקמות רכות.
יחסי הגומלין בין המרכיבים יוצרים מערכת ביומכנית הנשלטת ע"י מערכת העצבים שתפקידה לייצב ולהניע את הגוף.
מבנה גוף האדם הוא מבנה הנדסי בעל מגבלות וחולשות מבניות הנובעות מעצם עמידתנו על שתיים ומכוח הכבידה הפועל עליו. על מנת למנוע "קלקולים" ולשמור על תקינותו לאורך זמן, חשוב לתחזק אותו באמצעות תנועה. כולנו מבינים את חשיבותה של תחזוקת מכונית, אך באופן פרדוכסלי רבים לא מחילים את הכללים הללו על גופם.
תוצאות ההזנחה כרוכות בין היתר בניוון מפרקים ושרירים, הגבלות בטווחי תנועה, עומס מכני על חוליות השדרה, ואירועי גב מלווים בכאבים.
תחזוקת גוף טובה ובריאה מושגת באמצעות שיעורי תנועה השומרים ומשפרים את יכולת ואיכות התנועה במפרקים, מעשירים את הרפרטואר התנועתי ומלמדים להרגלי יציבה נכונה. השיעורים מעצימים את יכולת הריכוז, ההקשבה, המודעות וההבנה למבנה הגוף ודרך תנועתו, ומאפשרים למתרגל להגיע לתנועה חלקה ואיכותית שתיושם גם בחיי היומיום.

הרגלי יציבה ותנועה נכונה

בני אדם לא רוכשים בדרך כלל ובאופן טבעי הרגלי יציבה ותנועה נכונים.
סגנון החיים המודרני ועיסוקים רבים כרוכים אף הם בהרגלים תנועתיים לא בריאים ומזיקים כמו: ישיבה ממושכת, כפיפה והרמה לא נכונה, נשיאת משאות כבדים, תנועות מונוטוניות וכדומה. חשוב ללמוד ולתרגל יציבה נכונה, לפתח מודעות והבנה למבנה הגוף ודרך תנועתו על מנת ליישם זאת בחיי היומיום.

כאבי גב

אחת התחלואות המשמעותיות באוכלוסיה המודרנית. ידוע ש- 80% מהאוכלוסייה הבוגרת יסבלו לפחות מאירוע משמעותי אחד של כאב גב תחתון במהלך חייהם.
המונח כאב גב מתייחס למגוון של כאבים באזורים שונים כמו צוואר, כתפיים, גב עליון ותחתון. הכאב עשוי להיות מקומי, נקודתי או מופשט עם הקרנה לאזורים אחרים.
הסיבות לכאבי גב הן רבות וניתן למנות ביניהן; מתח שרירים (ספאזם), נוקשות מפרקים, דלקת ברקמות, בלט/פריצת דיסק, עקמת ושינויים ניווניים בעמוד השדרה. כמו כן סיבות מבניות הנובעות מבעיות יציבה, הבדלים באורך הרגליים ומגבלות תנועה עקב מחלה, פציעה וכדומה.
נקודות התורפה במבנה השלד מתגברות במהלך החיים עקב שחיקה ו/או שימוש לא תקין במערכת התנועה, והן תורמות להבין מדוע אנשים רבים כל כך סובלים מכאבים ומבעיות גב .
באמצעות השיעורים ניתן להפחית באופן משמעותי כאבים ומגבלות תנועתיות, לשכלל את מערכת התנועה והיציבה, ולשפר משמעותית את איכות החיים.

בלט / פריצת דיסק

בלט או פריצת דיסק הוא מצב המתרחש בין שתי חוליות, לרוב באזור הגב התחתון בחוליות הלומבריות (L). הדיסק הבין חולייתי הוא בעל מבנה ייחודי המשמש מצד אחד כבולם זעזועים, ומצד שני מהווה חלק אינטגראלי בתנועה ובייצוב של עמוד השדרה. הדיסק מורכב ממעטפת חיצונית קשיחה (פיברוטית) ובתוכה גרעין ג'לטיני המעניק את רכותו.
בלט של דיסק נוצר עקב תהליך של "ייבוש" גרעין הדיסק הגורם לירידה בעוביו. עקב כך מעטפת הדיסקוס נהפכת לבלט כמו צמיג שחוק (bulge). דבר זה עלול ליצור לחץ על שק העצבים או על שורשי העצבים היוצאים מתעלת השדרה ולגרום לכאבים בגב התחתון, בעכוז ובירך.
פריצת דיסק הוא מצב בו חלים קרעים במעטפת הדיסק והחומר הנוזלי פורץ
(herniation) ויוצר לחץ על שורשי העצבים תוך הקרנת כאב לאורך הגפה התחתונה (sciatica).
תופעות עצביות נוספות לאורך מסלול ההקרנה יכולות להתבטא בחולשה ברגל, חוסר תחושה ונימול. פריצת דיסק מלווה כמעט תמיד בתגובה דלקתית חריפה בשורש העצב.
מקום שני בשכיחותו לפריצת דיסק הוא אזור הצוואר. מסלול ההקרנה יכול להיות לכתף, לזרוע ולשכמות.

סכיאטיקה

סכיאטיקה הוא מצב בו יש גירוי מלווה בכאב של העצב הסכיאטי היוצא מבין חוליות המתניים ויורד דרך האגן (מאחור) לאורך הירך והשוק עד לכף הרגל.
סכיאטיקה היא אחת התלונות השכיחות ביותר אצל מתלוננים עם כאב גב תחתון המגיעים לבדיקת רופא. מצב זה נוצר בדרך כלל עקב בלט או פריצת דיסק הלוחץ על שק העצבים או על שורשי העצבים היוצאים מתעלת השדרה ויוצר גירוי או דלקת. ניוון דיסק יכול לגרום להקרנת כאב לאזור העכוז והירך (כאב פסוידו-רדיקולרי). פריצה או בלט דיסק עם לחץ על שורשי העצבים המותניים יקרין כאב לאורך כל הגפה (כאב רדיקולרי), מה שנקרא כאב סכיאטי אמיתי.

תהליכים ניווניים

מרבית המקרים של כאב גב תת-חריף או כרוני כרוך בתהליך של ניוון הדיסק הבין חולייתי, המתחיל כבר בעשור השלישי לחיים. הדיסק עובר תהליך של "יבוש" בו הוא מאבד את תכולת המים שבתוכו, דבר הגורם לירידה בגובהו. ירידה בגובה הדיסק יכול לגרום בין היתר למצב של תת נקע במפרקים האחוריים של החוליה, מאחר ומפרקים אלה מהווים את יחידת התנועה בעמוד השדרה יחד עם הדיסק. מצב של תת נקע במפרקים אלה יכול להביא בסופו של התהליך לשחיקה של הסחוס המפרקי (facet osteoarthritis).
ניוון הדיסק יכול לגרום גם להיצרות הנקב הבין חולייתי ולהפעלת יתר של השרירים התומכים. כל התהליכים האלה יכולים לגרום לסכיאטיקה עם או בלי הקרנה לגפה. בנוסף ללחץ המכני על שורש העצב יכול להתרחש תהליך דלקתי בשורש העצב עם שחרור מתווכים דלקתיים.
השלב הסופי של ניוון הדיסק גורם להצרות תעלת השדרה ועימו לתופעות של כאב וצליעה.

לורדוזה צווארית ומותנית

עמוד השדרה במבט מהצד נראה בצורה סכמטית כמו האות S עם קערים וקימורים.
הקערים יוצרים את הלורדוזה, האחד באזור הצוואר (cervical) והשני באזור המותני (lumbar). בין שני הקערים ישנו קמר באזור בית החזה (thorax) וקמר באזור העצה (sacrum).
מבנה נחשי זה מעניק לעמוד השדרה את יכולת התנועה הרבה שלו, ותוך כדי כך מאפשר לגוף להישאר בשיווי משקל. מבנה זה יעיל גם בבלימת זעזועים מלהגיע למוח.
יציבה ותנועה נכונה מאופיינת ע"י איזון נכון בין הקערים והקמרים בעמוד השדרה.
לורדוזה כמצב בעייתי שיש לתת עליו את הדעת ולטפל בו, מתבטאת בקיעור מותני או צווארי מוגזם. מצב זה מגדיל את העומס על החוליות, הדיסקוסים והרקמות הרכות, ומגביר את טונוס השרירים הזוקפים את הגב.
לורדוזה מוגזמת ומתמשכת מובילה בדרך כלל לכאבים ופתולוגיות בעמוד השדרה.

קיפוזה

עמוד השדרה במבט מהצד נראה בצורה סכמטית כמו האות S עם קערים וקימורים.
קיפוזה היא מצב של קימור חוליות בית החזה (thorax) באזור הגבי.
מצב של קיפוזה מוגברת משפיע לא רק על היציבה והתנועה באזור חוליות בית החזה אלא גם על חלל בית החזה (נשימה) והאיברים הפנימיים. כמו כן מופר האיזון העדין בין עקומות עמוד השדרה מעל ומתחת לאזור בית החזה. תוצאות הקיפוזה מתבטאות בהשלכות מוטוריות ומבניות על עמוד השדרה בכלל, והן על תפקוד בית החזה וחגורת הכתפיים.

סקוליוזיס ועקמת נעורים

במבט חזיתי על גוף האדם אצל אנשים בריאים (מלפנים או מאחור) עמוד השדרה ניצב וחוצה את הגו לשני חלקים שווים התואמים זה את זה בצורתם ומיקומם.
סקוליוזה (עקמת) היא סוג של עיוות הגורם ל א-סימטריה של עמוד השדרה במישור החזיתי הבאה לידי ביטוי בסטייה של הגו ימינה או שמאלה מציר האמצע, ומלווה על-פי-רוב גם ברוטציה של החוליות (סביב עצמן).
העקמת יכולה להתבטא בעקומה אחת או יותר ומקובל לאפיין אותה בצורת C או S.
לרוב מדובר בבעיה המופיעה בגיל ההתבגרות (עקמת נעורים) בשל צמיחה מואצת של העצמות, ובכלל זה עצמות השדרה (עקמת נעורים). הסקוליוזה כמחלה אינה מצב המתקן את עצמו עם הזמן וגם טומנת בחובה בעיות בריאות עתידיות מעבר לנושא האסתטי. הטיפול הרפואי המקובל בעזרת חגורת גו מוצע כשסטיית העקומה גדלה ל – 20 מעלות. במידה והחגורה לא הצליחה לבלום את הסטייה וזו הגיעה ל- 40 מעלות בערך, יבוצע ניתוח.
הטיפול בתנועה יכול לבלום ולצמצם את תוצאות התהליך הסקוליוטי ברוב המקרים, ולמנוע את ההידרדרות המביאה להתערבות כירורגית.

Milka Donchin, MD, MPH, Ofra Woolf, MPH, Leon Kaplan, MD, Yizhar Floman, MD: Secondary Prevention Of Low –Back Pain, A Clinical Trial. Spine 15:1317-1320,1990.